Актуално

100 години от създаването на сферично-ролковия лагер
18.04.2019

100 години от създаването на сферично-ролковия лагер

Сферично-ролковият лагер празнува своята 100 годишнина тази година, благодарение на SKF.
Оригинално разработен през 1919 година от инженер от SKF, той помага при преодоляването на проблеми с високи натоварвания, несъосност и други неточности. Сферично-ролковият лагер е създаден като подобрено допълнение в гамата на самонагаждащите лагери, поради способността си да издържа на големи радиални и аксиални натоварвания въпреки несъоснот и други отклонения.
На прочутата главна улица в Лас Вегас в САЩ, виенското колело High Roller се поддържа от два от най-големите сферично-ролкови лагери някога произведени от SKF. Всеки от тях тежи 8.8 тона! Сферично-ролкови лагери има и в Световния Търговски център в Бахрейн, където три вятърни турбини, всяка една по 29 метра в диаметър, са архитектурно инсталирани между двете 50-етажни ( 240 м високи) кули на търговския център. Турбините генерират 1300 мегават часа енергия годишно. Главните валове на турбините са оборудвани със сферично-ролкови лагери SKF.
Petra Öberg Gustafsson, Мениджър продуктова гама самонагаждащи лагери в SKF коментира: „ Още от самото създаване на сферично-ролковия лагер през 1919 година, SKF заема водещото място в производството на самонагаждащи лагери и от тогава насам непрестанно ги усъвършенства. Надграждайки оригиналния дизайн, вече предлагаме най-голямото разнообразие от отворени и капсуловани сферично-ролкови лагери в индустрията. При постоянният натиск за по-добро представяне на лагерите, интересно е да видим как ще се развием през следващите 100 години!“

Предишна статия Следваща статия