Актуално

Електрически изолирани лагери
04.07.2019

Електрически изолирани лагери

Електрически изолираните лагери имат вградена в лагера електроизолация, която доставя надеждна защита срещу преминаване на ток и корозия. Обикновено такива лагери се ползват при електромотори, генератори и други електрически машини.


Разлика в електрическия потенциал на вътрешната спрямо външната гривна на търкалящ лагер може да доведе до електрически ток, който поврежда пътечките на търкаляне на лагера и влошава характеристиките му. Протеклият ток води до електрически разряд на контактните зони между търкалящите елементи и гривните на лагера. В следствие на това се появява локално топене на повърхностите. Резултатът е микроструктурни промени и набраздявания. При този процес много тънък слой от ерозиралата повърхност на лагера в последствие се втвърдява, което го прави податлив на пропуквания. Този процес се нарича електрическа корозия и често засяга лагери в машини, които са задвижвани от електромотори, генератори, като например помпи, скоростни кутии и други.


В допълнение на това, при тези процеси греста губи своите свойства. Базовото масло и добавките, съдържащи се в греста, се оксидират, което води до характерен черен цвят на греста. Това води до невъзможност греста да извършва своята роля на разделител между металните повърхности и в следствие нарушава функционалността на лагера.
Много е важно клиентите да изберат подходящия лагер за съответното приложение, за да може той да им служи дълго и вярно.

Предишна статия Следваща статия